– empiryczny ogródek piwny –
Opis

Adaptacja różnych budynków zlokalizowanych w bliskim sąsiedztwie historycznych terenów, obliguje architektów do projektowania ze szczególną wrażliwością i szacunkiem do miejsca. W tym przypadku projekt skupia się na adaptacji dawnego budynku do leżakowania alkoholu zlokalizowanego tuż obok pięknego historycznego założenia parkowego z XVI wieczną willą w przestrzeń multifunkcją zawierającą m.in. sklep, bar, restaurację a przede wszystkim browar rzemieślniczy.

Głównym założeniem projektowym było stworzenie nowej relacji pomiędzy budynkiem a jego najbliższym otoczeniem. Przeszklenie elewacji frontowej otwiera budynek na potencjalnych klientów, przejeżdżających tuż obok budynku, witając ich industrialnym ale wciąż ciepłym wnętrzem. Tylna elewacja od strony parku została zastąpiona elewacją szklaną, co daje niesamowite wrażenie przenikania się wnętrza budynku z historycznym parkiem.

Podczas projektowania wnętrza skupiono się na połączeniu 3 materiałów; stali, betonu a także drewna. Wnętrze poprzez zastosowanie elementów stalowych ma charakter industrialny, który w połączeniu z drewnem staję się bardziej ciepły i zachęcający do przebywania. Bar i sofy w części restauracyjnej są jedynymi elementami trwale związanymi z podłożem. Reszta przestrzeni jest elastyczna i może być łatwo adoptowalna pod różnego rodzaju targi czy inne wydarzenia.

Na pierwszym piętrze za ścianą przykrytą drewnianymi listwami ulokowano nie tylko część zaplecza kuchennego ale także bardziej kameralną część budynku, tj.; część wypoczynkowa restauracji a także główne pomieszczenie do testowania nowych napojów piwnych. Tak zwany „Tasting room” jest nadwieszony nad barem oraz wyprowadzony jest z bryły całego budynku integrując się tym samym lepiej z parkiem.

Projekt zawiera także coś dla miłośników warzenia piwa. Specjalna trasa „Trasa po procesach technologicznych”  pozwoli każdemu odwiedzającemu od początku poznać każdy z procesów produkcji piwa. Procesy, które odbywają się w tzw. Części brudnej mogą być śledzone przesz szklane ściany. Sercem całego wnętrza jest „ Akwarium” – miejsce gdzie wszystkie tanki i kadzie są przechowywane i eksponowane przez szklane ściany. Nowoczesna forma Akwarium podkreśla połączenie nowoczesności z niezmienionym niemal genialnym procesem warzenia piwa. Eksponowana forma rzemiosła wrzenia piwa jest nową interpretacją tradycyjnego stylu. Pozwala zrozumieć klientowi cały proces warzenia piwa.

Toalety są bardzo często najbardziej niepożądanym aspektem projektowania. Jednak, kiedy chodzi o projekt browaru, toalety zaczynają pełnić jeszcze większą rolę niż zwykle. W naszej koncepcji toalety pełnią bardzo ważną rolę w wystroju wnętrza. Wysoka na dwie kondygnacje, oparta na planie koła, wolnostojąca bryła wyłożona drewnem jest wyeksponowana w holu wejściowym będąc jednocześnie z poziomu parteru toaletą dla odwiedzających, natomiast z poziomu pierwszego piętra zamkniętym szklanym pomieszczeniem do spotkań.

Projekt mebli parkowych jest rezultatem kompromisu pomiędzy pięknym parkiem gęsto zadrzewionym, a otwartą formą  pawilonów, które „rozsiane” są po parku jako kontynuacja wystającej z bryły budynku wstążki.

Lekkie, wykonane z aluminium i drewna są elastyczne w swoim planie, więc mogą z łatwością „pomieścić” w swojej formie istniejące drzewa. Tak zaprojektowane meble parkowe w piękny sposób wpasowują się w krajobraz parku stając się z nim jednością. Pawilony mogą być użyte nie tylko jako miejsce konsumpcji piwa czy jedzenia,  ale takżę toalety, schronienie od słońca czy miejsce spotkań przy grillu .

Info
Nazwa "Empiryczny ogródek piwny"
Typologia Adaptacja na funkcje produkcyjno-restauracyjną
Lokalizacja Castel Maggiore, Włochy
Rok 2017
Status Projekt konkursowy - wyróżnienie pierwszego stopnia
Powierzchnia 3200 m
Klient Villa Zarri