– łazienka koło 2016 –
Opis

Przedmiotem opracowania jest toaleta publiczna zlokalizowana w Płocku przy Al. Antoniego Roguckiego. Projektowany obiekt usytuowany jest przy głównym ciągu pieszym łączącym Stare Miasto z nabrzeżem wiślanym. Otoczenie w którym znajdują się toalety użytkowane jest przez różne grupy społeczne co stanowi element wyjściowy do użytych rozwiązań funkcjonalnych i architektonicznych.

Jednymi z bliżej zdefiniowanych użytkowników są uczniowie pobliskiej szkoły podstawowej, wykorzystujący teren objęty opracowaniem do komunikacji tworząc ścieżkę. Miało to istotny wpływ
w kształtowaniu formy brył toalet, ponieważ dojście do działki jest możliwe z dwóch stron obiekt opracowania podzielono na dwie bryły co zapewnię swobodę komunikacji. Przestrzeń pomiędzy przykryto drewnianym daszkiem dając komfort podczas złej pogody.

Pomimo zgoła prostych brył elewacje toalet skrywają wszechstronne zastosowanie. Strefa zachodnia najbardziej wyeksponowana na zieleń została pokryta mlecznym szkłem, dając wrażenie przenikania się wnętrza z zewnętrzem, zapewniając intymność. Elewacje przeciwległe mają multifunkcje zastosowanie, z kolei ściany kryjąc w oświetlonych zagłębieniach miejsca do odpoczynku oraz zatopione w elewacji urządzenie vedingowe i wyświetlacz informacyjny. Skrajne ściany zdobią piktogramy mówiące o przeznaczeniu obiektu.

Bryły o ostro wyciągniętych połaciach dachowych i niejasno zdefiniowanym kształcie wkomponowują się w otoczeniu osiedlowego skweru. Szkieletowa konstrukcja budynku została pokryta blachą w rąbek. Rozwiązania materiałowe wnętrza sprzyjają utrzymaniu czystości, a wysokiej jakości wyposażenie łazienek zapewnia komfortową obsługę

Info
Nazwa Konkurs Łazienka KOŁO 2016 Płock
Typologia Obiekt publiczny
Lokalizacja Płock
Rok 2016
Status Praca konkursowa